São Tiago Fair 16 april 2022

Je kunt geld storten, maar rondscharrelen op een boerderijfair is véél leuker

Er zijn makkelijker manieren om geld op te halen, maar een boerderijfair is vele malen leuker dan zomaar geld storten voor een goed doel. Dus gingen op boerderij Roskam in Kerkwerve zaterdag verse aardbeien, plantjes, pannenkoeken en tweedehands spullen over de toonbank.
,,Het is tastbaar. Mensen zien zo ook weer eens de gezichten achter de actie”, zeggen Corrie Roskam en Jopie Kouwenberg van de stichting São Tiago uit Kerkwerve. Op het erf van Roskam aan de Taaijersweg is het ’s ochtends gelijk al een gezellige boel.
Met een gevuld terrasje, kletsende bezoekers, een knutselhoek en een houten koe die kan worden gemolken. Medewerkers van NME Schouwen-Duiveland staan er met een kraam en het is een komen en gaan van bezoekers. Zo’n fair kost misschien wat meer ‘moeite’, maar dat levert wel wat extra’s op. ,,Het is leuk. We doen dit ook voor de sociale contacten.”
De Kerkwerfse stichting São Tiago zet zich al 22 jaar in voor kinderen uit de sloppenwijken van de Braziliaanse stad Belo Horizonte. Kinderen tussen de zes maanden en zes jaar worden dagelijks tussen 6.00 en 18.00 uur opgevangen. In die tijd krijgen drie maaltijden voorgeschoteld en een schone douche. Ondertussen kunnen de moeders aan het werk. Zij worden daar ook in begeleid. ,,Zo hou je ze van de straat. Dat is zo belangrijk.” De bedoeling is volgend jaar met een nieuw gebouw uit te breiden zodat kinderen tot 14 jaar welkom zijn. ,,Maar dat kost natuurlijk veel geld.”
Hoe nodig elke cent ook, besloten is de opbrengst van de boerderijfair dit keer deels te gebruiken voor hulp aan Oekraïne. ,,We doen het samsam. Ook zij kunnen heel hard hulp gebruiken.”