Belo Horizonte

Belo Horizonte is met zijn ca 2,5 miljoen inwoners de op drie na grootste stad van Brazilië. Inclusief voorsteden telt de stad ca. 4,5 miljoen inwoners (en is inclusief de voorsteden de op twee na grootste stad van het land). Het is de hoofdstad van de staat Minas Gerais en vormt een driehoek met de twee grootste Braziliaanse steden, São Paulo en Rio de Janeiro.

Paradijselijke stad?
De stad ligt op ca. 850 m. hoogte en heeft daardoor een vrij aangenaam klimaat. De oppervlakte van de hele metropool is ca. 335 km². Belo Horizonte is de eerste Braziliaanse stad die als het ware op de tekentafel is ontstaan. Het heeft veel hoge gebouwen, brede straten en lanen en zorgvuldig ontworpen voorsteden. Belo Horizonte was bedoeld een paradijselijke stad te worden, maar de hoge graad van verstedelijking in Brazilië heeft echte grotestadsproblemen met zich meegebracht. Belo Horizonte telt intussen, naast enkele wijken voor de rijken en middenstanders, zo’n 300 favelas (sloppenwijken) en achterstandsbuurten. Nog altijd breiden de favelas zich uit, vooral aan de rand van de stad. Ten gevolge van de hoge werkloosheid, de armoede en het drugs- en drankmisbruik zwerven duizenden kinderen dag en nacht op straat. Velen worden het slachtoffer van bende-oorlogen of ander geweld, of sterven jong door ziektes en/of verwaarlozing.

Industrie
De stad is een industrieel groeicentrum, er vindt distributie en verwerking voor de hele omgeving plaats. De belangrijkste industrieën zijn landbouwproducten, mijnbouwproducten (goud, mangaan en edelstenen), staal en staalproducten, autofabricage en textielproductie. In Belo Horizonte bevinden zich een historisch museum, sportstadions, bibliotheken en drie universiteiten. De twee bekendste voetbalclubs uit Belo Horizonte zijn Atletico Mineiro en Cruzeiro.

bron: Wikipedia